Helena Strandberg Konservator AB

Takkronor på Carlanderska Sjukhuset – Göteborg

TAKKRONOR PÅ CARLANDERSKA SJUKHUSET – GÖTEBORG

2012 restaurerade vi på uppdrag av stiftelsen Carlanderska sjukhuset i Göteborg de två stora malmkronorna i deras entré. Lamporna demonterades i många delar. Några delar hade rostat fast och plockades inte isär. Järnröret i mitten var rostigt. Insidan av bronsdelar var svarta och här och var gröna vilket vittnar om att kortslutning skett och eld uppstått.

Gamla elledningar drogs ut med stor svårighet eftersom de var trasiga och satt fast i rören. Trasiga lamphållare i mässing löddes. Trasiga porslinsbrickor i lamphållarna ersattes med specialtillverkade isolatorbrickor i plast. En E14-sockel i mässing som var försvunnen nykonstruerades. De trasiga glasen och plaströren till ljushållarna ersattes med nya plaströr som sågades till och filades jämna.

´x

Ljuskrona innan konservering.

Gamla ledningar byttes ut och löddes samman.

Bronsdelar och järnrör rengjordes efter demontering. Nya elledningar drogs till lamphållarnas vardera 12 armar. Dessa löddes samman och förseddes med krympslang vid de två etagerna. Ledningar drogs upp till upphängningen som försågs med en specialkonstruerad ring för jordning. Elledningarna löddes samman till jordad tygklädd svart sladd i retrostil. Elledningar monterades till lamphållare.

För eldragningarna och lödning och val av material konsulterades certifierad elektriker Lars Ahnqvist. Eldragningarna besiktigades och mättes efter restaureringen.

Bronsdelarna polerades med mikrofibertrasa och ett tunt lager vaxpasta. Taklamporna hängdes på plats och anslöts vid den ombyggda entrén till Carlanderska sjukhuset fredagen den 21 december 2012.

IMG_8361

Rengjorda delar.

Efter konservering och montering på Carlanderska.