Helena Strandberg Konservator AB

Johanna i Brunnsparken – Göteborg

JOHANNA I BRUNNSPARKEN – GÖTEBORG

Under hösten 2014 gjorde Helena Strandberg Konservator AB en förundersökning inför konserveringen av Johanna i Brunnsparken på uppdrag av Park- och naturförvaltningen i Göteborg.

La Semeuse – såningskvinnan, i folkmun kallad Johanna, skapades av Per Hasselberg och placerades här i Brunnsparken den 21 juli 1883. La Semeuse är Göteborgs första kvinnliga staty. Vid invigningen den 21 juli 1883 var statyns namn för svårt att uttala. Hon blev därför uppkallad efter invigningens namnsdagsbarn –

Johanna. La Semeuse modellerades och gjöts i Paris. Bronsfontänen är en nitad konstruktion som ursprungligen var grönpatinerad. Bronsskålen har ett blyfoder i botten som täckts med betong. Fogarna i skålen hade börjat öppna sig av belastningen, och nitar i konstruktionen var på väg att lossna. Första åtgärden var att ta bort det tunga innehållet i skålen innan demonteringen av bronsfontänen kunde utföras. Därefter utfördes rekonstruktion och lagning av skadade delar samt rengöring och vaxning.

Under hösten 2015 fick vi sedan uppdraget att konservera fontänens bronsdelar med Svevia som huvudentreprenör. Samlad expertis kom att samarbeta för att utföra restaureringen av fontänen på bästa sätt – bl.a. hade Stenkonservering Väst hand om fontänens stendelar. Grundläggning, rör, pumpar, vattenspel och belysning skulle också ses över. Konserveringen av bronsstatyn och brunnskaret skedde på annan plats.

Klicka på bilderna ovan för att se de i större storlek.