Helena Strandberg Konservator AB

Christian IV – Oslo

CHRISTIAN IV – OSLO

Skulpturen av Christian IV är skapad av bildhuggaren Carl Ludvig Jacobsen (1835-1923). Den avtäcktes på Stortorget i Oslo den 28 september 1880. Bronsen var ursprungligen blank och polerad som syns på det svartvita fotot i bildspelet här till höger som är taget någon gång mellan 1880 och 1900.

Under seklet som gått har typiska korrosionsmönster bildats med ljusgröna regnexponerade och vittrade ytor och svarta krustor av olika tjocklek på partier i regnskugga. Särskilt markant på den här statyn var det svarta partiet över ögonen som från marken sett närmast liknat solglasögon på kungen.

I samarbete och på uppdrag av Kunst i Oslo, Oslo kommun, utfördes därför en ”snabbrengöring” av kungen med torrisblästring. Efter det utfördes manuell mekanisk rengöring i mycket begränsad omfattning, och 

ytterligare arbete hade krävts för att vaxa skulpturen. Efter rengöringen framstod dock skulpturen som ljusare och varmare i tonen, och färgkontrasten mellan svart och ljusgrönt var mindre. Kungens ögon fick också en klarare blick.